Ana Menü
Çocuğa İyi Örnek Olmak Çocukların Sorularına Usanmadan Cevap Vermek Oyunlarla Allah’ı Tanıtma Din Eğitimi, Allah Sevgisini Öne Çıkarmalı Allah İnsanları Niçin Yarattı? ÇOCUKLARDA ALLAH SEVGİSİ
Ziyaretçi Defteri

Çocuğa İyi Örnek Olmak

Çocuğa İyi Örnek Olmak

 

Çocuğa İyi Örnek Olmak

Dini hayatın şekillenmesinde model alma çok önemlidir. Çocuk büyüklerin dua ediş, namaz kılış ve oruç tutuşlarına şahit olur; camiye gidiş gelişlerini görür, birlikte dua eder, sık sık ezan seslerini duyar. Zaman zaman din ile ilgili birçok şeyin anlatılışına kulak verir. Çocuk gördüklerini ve gözlediklerini kabul ederken, onları şekilleriyle gördüğü gibi, bilmeden ve düşünmeden kabul eder. Küçük çocukların, anne-babaları namaz kılarken onların yanlarına geçip onları taklit ettiklerine sık sık şahit oluruz. Böylece din çocukta taklit ile başlamış olur. Taklit çocuğun ileride nasıl inanacağının, ibadetlerini nasıl yapacağının, onları nasıl yaşayacağının ve nasıl davranacağının ilk adımı olur. Taklit ile başlayan dini faaliyetler, çevrenin dini atmosferine ve çocuğun ferdi kabiliyetinin işleniş derecesine bağlı olarak zamanla gelişip dini yaşayışa dönüşür.

Çocuk kendisine öğretilen, tavsiye edilen davranışların bir örneğini yakın çevresinde görmek ister. Bu, onun için bir öğrenme kolaylığı olduğu gibi ikna ve tatmin olması için de bir ihtiyaçtır. Eğer çevresindeki hareketler kendisine söylenenin aksine olursa çocuğun büyüklerine karşı güveni ve saygısı kaybolur. Giderek üzerindeki eğitim zorlaşır ve etkisini kaybeder.

Genel olarak, çocuk anne-babayı nasıl algılıyorsa Allah’ı da öyle algılayacaktır denilebilir. Bu algıda ailede baskın olan kişinin etkisi daha fazladır. Otoritenin temsili olarak koruyucu ve şefkatli bir anne-baba örneği çocuğun Allah’ı böyle algılamasını sağlayabileceği gibi, cezalandırıcı bir anne-baba algısı da çocuğu cezalandırıcı bir Allah algısına götürebilecektir.

 

 

Üye Girişi
Foto Galeri
Anket
Web Sitemizi Beğendiniz mi?

E-Bülten
Sayac



İstatistikler Yükleniyor ..!

YukariCik